Prey

Prey

Från skaparna av den prisbelönta Dishonored serien så kommer nu Prey, en nyversion av kultklassikern med samma namn från 2006. Arkane Studios fortsätter här med deras ”spela hur du vill” koncept som utspelas i den enormt stora och mycket spännande rymdstationen Talos 1.

En spelvärld som man verkligen vill utforska och spendera massa timmar framför.

Handling

Jag är Morgan Yu och i sann Half-Life anda så vaknar jag upp innan min första dag på jobbet har börjat. Jag ska börja arbeta som forskare tillsammans med min bror men märker direkt att något inte stämmer. Rymdstationen är nämligen fult med utomjordingar efter att mina arbetskamrater har sysslat med underliga experiment.

Det dröjer inte länge tills jag har hittat ett väldigt tungt verktyg som jag kan använda som slagvapen och ganska snart så stöter jag på några slags spindelliknande figurer. Dom har förmågan att kamouflagera sig själva runt olika föremål, men lyssnar jag noga så vet jag precis var dom gömmer sig och kan då slå ut dom.

Dessa är förmodligen bland de absolut vanligaste fienderna i spelet bland alla dessa skuggliknade utomjordingar som man stöter på. Bland det absolut första riktiga vapnet som jag dock hittar är ett vapen som skjuter ut någon slags geggamoja som snabbt visar sig vara mycket användbart.

Då kan jag både frysa o sänka ner fiender samt skapa broar och trappor med det. Jag introduceras då även av vapenhjulet, där jag kan byta mellan mina vapen och som kommer att fyllas upp desto fler vapen och olika slags granater som jag hittar.

Det mycket användbara geggamoja vapnet som jag kan skapa trappor utav.

Vapen

Om inte geggamoja vapnet lät lite underligt så blir det desto mer skummare när jag introduceras till uppgraderingssystemet. Där sticker du in så kallade neuromods i ena ögat för att uppgradera dina förmågor. Det är som tur är väldigt lätt och simpelt att förstå detta uppgraderingssystem där du har olika färdighetsträd.

Där väljer du själv vilka förmågor du vill spendera över och vad du vill bygga din karaktär till. Du kan vara allt från en smygande hacker till en vapenmästare eller till en kraftfull utomjording hybrid och använda fiendernas förmågor. Du kommer dock behöva komma en liten bit in i spelet först och du kommer att behöva skanna dom med hjälp av en hjälm för att kunna lära dig deras förmågor.

Den mest intressantaste måste vara de små spindelliknande figurernas förmågor. De låter mig vara allt från ett toalettpapper, en pärm till en kaffekopp… ja alla möjliga objekt. När man väl har uppgraderat vidare den så kan man dessutom bli ett vapentorn, vilket är mycket användbart om man vill spara på sin ammunition.

Men investerar man för mycket på utomjordingars förmågor så kommer hela försvaret runt om rymdstationen att vända sig mot dig. Du kommer även att bli jagad av en förskräckligt stor utomjording kallad Nightmare.

Vänster bild. Att skanna dessa skuggliknade utomjordingar är mycket användbart om man vill lära sig vad de har för svagheter.
Höger bild. Att få vara en kaffekopp i rymden är mycket tillfredsställande.

Mycket att utforska

Medans du går runt och utforskar Talos 1 så kommer du att få både instruktioner och bakgrundshistoria från en mystiskt ledsagare som heter January. Han är med dig under hela spelets gång. Det är verkligen en fantastiskt väldesignad spelvärld som Arkane Studios har byggt upp och som för tankarna till spel som Bioshock.

Det finns alltid något intressant att göra här. Tjuvläsa mail, läsa anteckningar, gå in i ett nytt rum och ibland hitta överlevande människor.

Det finns även massor av sidouppdrag att sysselsätta sig med, som förlänger hållbarheten rejält. Dessa är självklart fristående att göra men det är rekommenderat att göra dom, då dom tillför mycket av Prey.

Du kommer att få leta efter försvunna människor, gå på skattjakter och ibland så kommer du även att få träffa och lyssna på medarbetarna runt om Talos 1. Detta är utan tvekan det bästa och mest intressantaste med hela spelet.

 Välgjort actionspel

Bland de mer negativa sakerna om Prey så är det att striderna inte alls är särskilt roliga. De verktyg och egenskaper som du har aldrig blir särskilt intressanta. Man förstår att Arkane Studios här vill att vi ska vara spontana och så kreativa som möjligt, men i skillnad från förra årets Dishonored 2 så blir de aldrig särskilt nyanserade.

Men det mest effektiva sättet måste vara att använda geggamoja vapnet och sen följa upp med ett hagelgevär mot dessa svarta utomjordingar. Något annat som jag inte gillade är när man svävar runt i tyngdlagen både i och utanför Talos 1. Trots att det är en häftig känsla av att få sväva runt i rymden så blev jag mest bara frustrerad av kontrollerna och striderna.

I slutändan så är Prey ett välgjort actionspel som mestadels underhåller en med de roliga idéerna att få vara en massa underliga objekt. Skapa både broar och trappor med det roliga geggamoja vapnet och att få spela på just ditt egna sätt. Talos 1 är en otrolig häftig och väldesignad spelvärld. Att utforska kommer att bli många timmar om man väljer att utforska och göra så många sidouppdrag som möjligt.

Linus Lindström

Tre positiva saker

Mycket att utforska

Många sidouppdrag att göra

Talos 1 är en fantastiskt väldesignad spelvärld

Tre negativa saker

Striderna
Rätt så tråkiga fiender
Frustrerande i tyngdlagen sekvenserna

Linus Lindström